Bouwen of verbouwen kost veel geld, dat is een feit. Het is dan ook normaal dat je probeert te besparen waar mogelijk. Als het op een verwarmingssysteem aankomt, kiezen de meesten tegenwoordig voor duurzame systemen zoals vloerverwarming en/of klimaatplafonds. Is het mogelijk om hierop te besparen? Dat vertellen we je in deze blog.

De kosten van vloerverwarming

 

Wat zijn de kosten bij het plaatsen van vloerverwarming? Je betaalt een installateur om de juiste materialen (de vloerverwarmingsbuizen, isolatie, tackersysteem, …) te voorzien en te installeren. Hij of zij adviseert ook welke energiebron het beste is, een ketel of warmtepomp. Hier zit natuurlijk ook een verschil in prijs. Hoe energiezuiniger, hoe groter de investering, maar hoe meer je uitspaart op lange termijn.

 

Besparen op vloerverwarming: de pasafstand?

 

Kan je besparen op de pasafstand tussen de vloerverwarmingsbuizen? De pasafstand is de afstand tussen de vloerverwarmingsbuizen, bij woningbouw gaat dat bv van 10 tot en met 20 cm. De warmteafgifte van de vloerverwarming per vierkante meter wordt onder andere bepaald door de pasafstand en de watertemperatuur (en ook de vloerafwerking). Hoe kleiner de pasafstand, hoe meer meters buis je nodig hebt. Als je de pasafstand groter maakt, kan je dus besparen op de materiaalkosten (op meters buis). In theorie wel, maar in de praktijk heeft dit belangrijke gevolgen. Want hoe dichter de vloerverwarmingsbuizen bij elkaar liggen, hoe sneller je een aangename temperatuur kunt behalen. Vloerverwarming werkt namelijk niet zoals traditionele radiatoren, dus je moet rekening houden met een opwarmtijd. Daarnaast kan je met een kleinere pasafstand ook de aanvoertemperatuur - dat is de watertemperatuur die je ketel of warmtepomp maakt - verlagen. Met een goed geïsoleerde woning kan je met een warmtepomp verwarmen met een watertemperatuur van 35 graden. Het laatste voordeel van bijvoorbeeld met een pasafstand van 10 cm te werken is dat het je ook toelaat om te koelen met vloerverwarming, mits de combinatie met een warmtepomp. Daarom adviseren wij bij Climatrix om met pasafstanden van 10 cm te werken. 

 

Besparen op vloerverwarming: de diameter van de buis?

 

Kan je besparen op de diameter van de buizen voor vloerverwarming? Buizen komen in allerlei maten: de meest voorkomende buis heeft een diameter van 16 mm, maar er zijn er ook van 18 en 20 mm. Je zou dus kunnen denken dat als de buizen een grotere diameter hebben, dat de warmteafgifte veel meer is. Maar in de praktijk geeft een buis met grotere diameter (van 16 naar 18 mm) met dezelfde pasafstand maar 4% meer. Je wint hier dus bitter weinig mee. Een grotere diameter heeft enkel als voordeel dat het drukverlies in de installatie lager ligt. Maar dit kan met een buis van 16 mm perfect opgelost worden door kringlengtes van bijvoorbeeld 100 m te nemen. Daarom adviseren wij bij Climatrix om met pasafstanden van 10 cm en diameter 16 mm voor de buizen te werken. Dus wil je besparen op de installatie, is een gebruik van een buis van 16 mm een mogelijkheid.

 

Denk nu al aan je energiefactuur van morgen

 

Als (ver)bouwer is het soms moeilijk om al aan de toekomst te denken want je hebt een bepaald budget en wil hier zoveel mogelijk uithalen. Toch raden we je aan een lange termijn visie te hebben en nu al aan je energiefactuur van morgen te denken. De energieprijzen stijgen, daar heb je als consument weinig controle over. Maar je kan wel investeren in duurzame oplossingen die je energiefactuur zo laag mogelijk houden. En juist daarom is de juiste pasafstand en de juiste diameter van de buizen bij vloerverwarming zo belangrijk. Het is geen technische kleinigheid …

 

Het grotere plaatje: energiebesparing

 

Kiezen voor vloerverwarming is kiezen voor een gezonde, gezellige, energiezuinige manier van verwarmen - en eventueel ook koelen. Maar vergeet niet dat dergelijke innovatieve systemen hun kracht verliezen als de bouwschil van je woning niet is aangepakt. Bij nieuwbouw is dit geen probleem, maar bij renovatie moet er in de eerste plaatsgoed geïsoleerd worden. Daarnaast kies je best voor een verwarmingssysteem dat via lage temperatuur werkt, zoals een warmtepomp. En hier komen we dan weer terug bij de beslissing over de pasafstanden en diameter van de buizen voor vloerverwarming.

 

Conclusie: is het mogelijk te besparen op vloerverwarming?

 

Je hebt gekozen voor vloerverwarming voor je nieuwbouw of renovatie? Laat je dan informeren over de pasafstanden en de diameter van de vloerverwarmingsbuizen. Je installateur zal je interesse zeker kunnen waarderen! Hij of zij zal met je meedenken om de beste keuze te maken die bij jouw woning past.

 

besparen op vloerverwarming

Climatrix is dé partner voor professionals in innovatieve verwarmings- en koelingssystemen.

Climatrix geeft advies over duurzame systemen van vloer-, wand- en plafondverwarming aan zowel particulieren, architecten, studieburelen, bouwfirma’s, interieurarchitecten als installatiebedrijven. Wij leveren onze materialen en diensten enkel aan de installatiebedrijven.