Onlangs trok onze innovation driver Geert Cardinaels naar het bedrijf WSP-LAB in Stuttgart om het product “Flexpanel” (plafondverwarming – en koeling)  van Climatrix officieel te laten keuren op warmte- en koelte afgifte. Meer bepaald ging het om het verwerven van de warmtemeting EM14037-5:2016 en de koelmeting EM14240:2004. Deze twee normen zijn nodig om in te kunnen schrijven op tenders die door studiebureaus uitgegeven worden. Die normen geven aan hoeveel W/m² het plafond geeft bij koeling en verwarming en bij welke kamer-en watertemperaturen. 

Geert Cardinaels: “De tests vinden plaats in een gesloten cel van 4 x 4 meter. Men meet dan hoeveel watt je nodig hebt per m² om die ruimte op een gewenste kamertemperatuur te houden. Bij de “verwarmingsmeting” worden de wanden van de cel gekoeld op bv. 18°C . De plafondverwarming moet dan het nodige vermogen/m² leveren om de gewenste kamertemperatuur bv. 20°C te behouden. Nadien wordt deze cel volledig ingepakt met isolatiepanelen (vloer en wanden). Bij koeling gaat men gebruik maken van metalen kokers met gloeilampen. Deze geschakelde gloeilampen brengen de cel op temperatuur, bijvoorbeeld 26°C. Het koelplafond moet dan het vermogen leveren om deze ruimte op kamertemperatuur te houden, lees koelen. En als je dat weet kan je een waarheidsgetrouwe berekening maken van de plafondverwarming en -koeling. Eén meting duurt ongeveer 12 uur.

Maar pas op!

Als je wil weten hoeveel oppervlakte (m²) je kan activeren met koeling/verwarming dien je rekening te houden met verlichting, ventilatieroosters en eventuele speakers. Want dat gaat allemaal af van de totale oppervlakte. Het verschil van de “bruto-oppervlakte” van het plafond ten opzichte van de “netto-oppervlakte” kan soms groot zijn. De type afwerking kan ook een verschil maken. De dikte en samenstelling van het gipskarton heeft ook een invloed op de afgifte per m². Hetgeen je berekening dan ook weer beïnvloedt. Wij houden altijd rekening met dié meting en met de specifieke omstandigheden zoals het aantal personen in een ruimte, warmtebelasting van licht, computers, oppervlakte van de ramen, de inval en verwarming door zonlicht, de ventilatie van een kamer of woning... Pas dan kan je een reëel scenario voorspellen.”

Flexpanel
  • Flexpanel
  • Flexpanel

Gerelateerde producten