De bouwsector kampt al lang met een tekort aan goede technische profielen. Kim Vaessen, CEO van Climatrix, gelooft dat we onze blik naar de toekomst moeten richten om jongeren vandaag te inspireren om een STEM-richting te kiezen. Daarom stond ze onlangs voor de klas in het tweede middelbaar van Mosa-RT in Maaseik in het kader van ‘ondernemers voor de klas’. Dit is een initiatief van Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio) dat ondernemers uit de industrie uitnodigt op school om met veel passie over STEM (Science, Technology, Engineering & Maths) te komen praten. 

 

STEM op de kaart zetten

 

Waarom voor de klas staan? Kim Vaessen: “Ik vind het belangrijk om mee mijn schouders te zetten om STEM in de aandacht te krijgen, vooral bij jongeren. We zien vandaag dat er veel nood is aan technische profielen, dus hoe meer jongeren kiezen voor de richting, hoe meer onze economie hier later de vruchten van zal plukken. Na 10 jaar ondernemerschap wil ik ook iets teruggeven en mijn kennis en ervaringen delen. Mijn belangrijkste boodschap was dat als ze een technische richting kiezen, ze jobzekerheid hebben en van hun passie hun beroep kunnen maken.”

 

Blijven leren

 

Kim sprak over haar ervaringen als vrouw zonder STEM-opleiding in de bouwsector: “Ik heb marketing gestudeerd, want daar lag mijn passie. Dat heeft me enorm geholpen, maar ik miste toch ook de technische achtergrond. Die heb ik achteraf moeten bijspijkeren. Daarom heb ik de leerlingen op het hart gedrukt dat ze leergierig moeten blijven, wat ze ook kiezen als studierichting. Ook in ons team is dit zo gebeurd, kijk maar naar Rens die hier begon als plaatser en nu calculator is. Of Didier, die op zijn 46ste nog een STEM-richting ging studeren.”

 

Diversiteit aanmoedigen

 

Kris Vandesande, Technisch adviseur STEM EGS van Mosa-RT, kijkt terug op een geslaagde eerste editie van ondernemer voor de klas: “We hebben heel positieve reacties gekregen, de leerlingen waren mee en heel enthousiast. We willen het daarom volgend schooljaar opnieuw doen en dan nog meer focussen op het motiveren van meisjes, want minder dan 10% kiest voor een STEM-richting. Het verhaal van Kim kan meisjes in niet-STEM richtingen ook motiveren, dus die willen we volgend jaar meer betrekken.” 

 

Juffrouw Kim


Ook Kim ziet het helemaal zitten om volgend jaar terug te komen: “Die dag is omgevlogen! Het was voor mij ook inspirerend, want zo leer je waar jongeren vooral positief op reageren. Zo vonden ze het leuk dat we geen saaie titels hebben voor onze mensen en we bordjes op de parking hebben met ‘Climatrix fan’. Ik kom dus met plezier nog eens terug als juffrouw Kim!”

Climatrix is dé partner voor professionals in innovatieve verwarmings- en koelingssystemen.

Climatrix geeft advies over duurzame systemen van vloer-, wand- en plafondverwarming aan zowel particulieren, architecten, studieburelen, bouwfirma’s, interieurarchitecten als installatiebedrijven. Wij leveren onze materialen en diensten enkel aan de installatiebedrijven.