Wat is een gezond en comfortabel binnenklimaat en hoe kan dit bereikt worden?

Weinig mensen beseffen dat de kwaliteit van de binnenlucht in onze huizen vaak slechter is dan die van de buitenlucht. De kwaliteit van het binnenklimaat is echter van groot belang voor ons welzijn. We brengen tenslotte het grootste deel van ons leven binnenshuis door: thuis, op het werk of op school. Maar wat is een gezond binnenklimaat eigenlijk? Dat leggen we graag uit in deze blog.

 

1. De ideale binnentemperatuur

Het is heel belangrijk om de binnentemperatuur zo constant mogelijk te houden. Dit is al een pak eenvoudiger door de zware isolatieregels die er tegenwoordig zijn. De ideale temperatuur is tussen 19℃ en 22℃. Vloerverwarming is een perfecte partner dankzij de mooie verspreiding van de temperatuur over het vloeroppervlakte.

 

2. De luchtkwaliteit

De aanwezige hoeveelheid CO2 wordt gemeten door slimme meters in huis. Deze kunnen ook inspelen op het ventilatiesysteem, door middel van een melding bij alarmerende CO2 waarden. Hier kies je dan best voor een ventilatiesysteem dat zo goed als geruisloos en energiebesparend werkt. Bovendien recupereert het ook warmteverlies. Het is natuurlijk wel van essentieel belang dat er goede filters aanwezig zijn in het ventilatiesysteem.

 

3. De vochtigheidsgraad

De vochtigheidsgraad is ook zeer bepalend voor het comfort. Een te hoge vochtigheidsgraad

creëert schimmels in de woning. Een te lage vochtigheid zorgt daarentegen voor lichamelijke klachten zoals ge.rriteerde luchtwegen, droge ogen en huidklachten. De perfecte vochtigheidsgraad ligt tussen de 40% en 60%.

 

4. Het geluid of de akoestiek

De akoestiek in een woning is erg belangrijk. Toestellen die teveel geluid produceren zijn echt een probleem. Daarom is het essentieel om ramen en deuren van geluidsisolatie te voorzien. In de woonkamer mag er <30dB geluid geproduceerd worden, terwijl dit in de slaapkamer <20dB mag bedragen.

 

5. Het licht

Het is algemeen geweten dat de combinatie van licht en warmte voor gelukkige gezichten zorgt. Net zoals onze vloerverwarmingssystemen geeft de zon een aangename stralingswarmte af, wat de grootste impact heeft op de gemoedstoestand/ gevoelstemperatuur van de mens. Kijk maar naar de fauna en flora. Planten zetten, onder invloed van zonlicht en water, koolstofdioxide om in glucose en zuurstof.

Wat is een gezond binnenklimaat