Bart Aerts van energie-architect AETEC is een overtuigde aanhanger van stralingswarmte en koude door middel van vloer-, wand- en plafondverwarming. Hij kwam er mee in contact toen hij Climatrix leerde kennen. 

"Ik werkte in het verleden samen met Geert Cardinaels, New Business & Quality Driver van Climatrix, aan een aantal geothermische projecten. Toen mijn eigen woning ter sprake kwam was het normaal dat ik ook met Geert, en dus Climatrix, zou samenwerken. Ik heb in dat project zowat alle producten van Climatrix gebruikt. Onder legden we vloerverwarming met lage opbouw, want dat was wel nodig thuis. In de badkamer gebruikten we wandverwarming, de zogenaamde knuffelmuren en boven op de slaapkamers installeerde ik klimaatplafonds."

Het hele jaar onder een dekentje

“Het gevolg is dat wij zomer en winter 22 à 23°C hebben in huis. Zelfs bij extreme temperaturen zoals deze zomer. Onze kinderen – en wij ook – slapen het hele jaar door gezellig onder een dekentje. We hebben geen last van warme of koude tocht en het geheel is ook nog eens betaalbaar. Als energiespecialist heb ik het verschil eens uitgerekend: met ons systeem betaal ik 0,60 euro per dag om het ’s zomers koel te hebben in huis. Met een airco zou dat oplopen tot 4,5 euro.”

Eens ze passieve koeling voélen, gaan ze overstag

Bart probeert zijn klanten dan ook over te halen om dit soort verwarming te installeren: “Ze hebben echter vaak moeite om het concept van passieve verwarming en koeling te begrijpen. Maar als ik het hen eens kan laten voelen, gaan ze dadelijk overstag. Het is dan ook een weldadige, aangename warmte en koelte. Met het bijkomende voordeel dat je geen radiatoren of convectoren meer hebt.”

Knuffelmuur in douche